Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Arbetarklassen är navet, grunden, som samhället vilar på. Men varför syns och hörs så sällan människorna som arbetar med sina kroppar i medier, debatter och nyhetsflöden? Den frågan ställde sig författaren Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Elisabeth Ohlson. De tog saken i egna händer och reste runt Sverige för att intervjua och fotografera människor som är industriarbetare, butiksbiträden, elektriker, undersköterskor, lagerarbetare, städare och restauranganställda med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass. Resultatet blev boken Vi som arbetar med våra kroppar där vi möter 33 arbetare som har olika bakgrund, ålder och erfarenheter, men som öppenhjärtigt och generöst delar med sig om hur de har det på jobbet.
Det handlar om press, stress, otrygghet, olycksrisker och brister i arbetsmiljön, men också om engagemang, kunskap, klasstillhörighet och yrkesstolthet. Det är en intressant, läsvärd, stark och framförallt berörande bok som med text, foto och layout i ypperligt samspel verkligen lyckas skildra den tysta skaran av människor som faktiskt utgör vårt lands ryggrad. En mäktig hyllning till de som så ofta osynliggörs, tas för givna eller glöms bort, men vars arbete är nödvändigt för att vårt land ska fungera.
Det finns också en utställning kopplad till projektet som kommer att vandra runt i olika delar av landet. Turnéplanen ser för tillfället ut såhär:
Men fler platser kommer tillkomma. Jag funderar på att åka och titta på utställningen när den kommer till Ljusdal i oktober/november. Kolla gärna in projektets hemsida där man bland annat kan se på digital vernissage, se uppslag från boken, läsa/lyssna på intervjuer med upphovskvinnorna och mycket mer. Ett otroligt intressant och spännande och viktigt projekt!