LCHF (en kost med låg andel kolhydrater och hög andel fett) har varit populärt de senaste åren. Det är en kost som man kan ha som livsstil, det är alltså ingen bantningsmetod. Den passar mycket bra för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå. Även glutenintolleranta kan ha stor nytta av sådana här recept. De senaste åren har det släppts flera LCHF-kokböcker och en av de senaste i raden är Bakglädje med LCHF – baka utan socker och mjöl. Att laga mat med lite eller inga kolhydrater och en stor andel fett är inte så svårt. Att baka kan vara lite klurigare. Men nu finns alltså den första bakboken med LCHF-recept.
Recepten i boken är baserade på nyttiga ingredienser och innehåller lite eller inga kolhydrater. Det finns gott om alternativ till socker och mjöl, det handlar bara om att våga prova. Recepten är indelade i olika kapitel: mjuka kakor, små kakor, tårtor och pajer samt efterrätter och andra godsaker. Här hittar man bland annat olika sockerkakor, maränger, muffins, drömmar, biscotti, olika pajer, tårtbottnar, rulltårtor, chokladbollar, ostkaka, pannacotta och ischoklad. Ett stort antal olika bakverk att välja bland alltså. I början av boken finns lite tips och råd samt fakta om olika ingredienser som används i boken. Recepten är väldigt lätta att följa, även för den som inte bakat särskilt mycket tidigare och nästintill varje recept har vackra, inspirerande bilder som får det att vattnas i munnen. Jag rekommenderar varmt Bakglädje med LCHF för alla som vill prova att baka utan socker och mjöl. Vi äter mestadels glutenfritt så den här boken är en stor inspirationskälla. Det enda som jag tycker är negativt är att författaren använder sig av sötningsmedel i en hel del av recepten, vilket rimmar illa för oss som gärna vill leva så naturligt som möjligt. Bakglädje med LCHF är skriven av Annika Rogneby och utgiven av Optimal förlag.