Sötsug – om drogen som erövrade världen är skriven av Johan Frisk. Det är en reportagebok om socker och sötsug. Förr i tiden var socker medicin och en lyxvara. Numera är socker den vanligaste tillsatsen i våra livsmedel. Idag talar man om sockret som en drog, något som orsakar allt från fetma och diabetes till cancer, depression och demens. I slutet av 1800-talet åt vi svenskar 4 kg socker per person och år. Idag äter vi 40 kg socker per person och år…. Och då är inte ens glukossirap och andra stärkelsebaserade sockerarter inräknade!
Konsumenterna har dock blivit mer och mer misstrogna mot sockret, liksom media som har inlett en hets mot sockret, vilket inte minst visar sig genom rubriker som ”så blir du av med sockersuget”. Livsmedelsindustrin har sett konsumenternas missnöje och därför lanseras nu produkter som är ”sockerfria” eller ”utan tillsatt socker”. Istället innehåller dessa produkter sötningsmedel av olika slag. Men är dessa konstgjorda produkter egentligen så mycket nyttigare än vanligt socker? Boken tar upp de sötningsmedel som finns och jakten på en ersättare.
En annan sak som boken tar upp är vad som hänt i spåren efter sockrets popularitet. I samma veva som sockret har gjort resan från lyxvara till vardagstillsats så har miljön tagit stryk och ursprungsbefolkningar utrotats. Allt detta för sockrets skull.
Boken är väldigt välarbetad och genomtänkt. Det som presenteras i boken är intressant och viktigt. Boken påminner lite om Hemliga kocken och andra liknande böcker som utgetts de senare åren. Har man det minsta lilla intresse av hälsa och mat så rekommenderar jag därför denna bok. Sötsug är utgiven av Blue Publishing.