Gothia förlag har gett ut en smart liten informationsbok framtagen i samarbete med Svenska Celiakiförbundet. Ingredienslexikon heter boken och där kan man snabbt och enkelt slå upp olika ingredienser som finns i livsmedel, exempelvis alla dessa mystiska e-nummer, men också andra tillsatser och beteckningar. Det finns andra listor som förklarar vad olika e-nummer innebär, men det fyndiga med den här boken är att det inte bara ges en förklaring vid varje uppslagsord – man får också reda på ifall ingrediensen innehåller gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. Det är en sak att undvika produkter som tydligt innehåller mjölk eller gluten ifall man är överkänslig, men vissa produkter innehåller mjölk eller gluten trots att man inte tror det, just för att de finns i produktens tillsatsämnen.
I boken finns också annan intressant information, som märkningsregler, allergenmärkning samt producent- och konsumentansvar. Längst bak finns också översättningar som kan vara bra att ha när man som matöverkänslig är ute och reser. Boken har ett väldigt smidigt format som gör att man kan ta med sig den vid behov. Ingrediensguiden är en väldigt användbar bok för alla matöverkänsliga (och även deras anhöriga), men också för alla andra konsumenter som är intresserade av att veta vad de egentligen stoppar i sig.