Svullnad, trötthet, ångest och hopplöshet – i princip alla fertila kvinnor känner av pms. För Lisa Eriksson styrde den känslomässiga bergochdalbanan länge hennes liv, tills hon en dag bestämde sig för att bli vän med sin pms. I boken Bli vän med din PMS delar hon med sig av sina erfarenheter, hur hon lärde sig att följa sin hormoncykel istället för att motarbeta den. Med rätt kost, motion och en tillåtande attityd hittade hon balans i livet.
Boken innehåller fakta om pms. Den innehåller också tips för hur du kan kartlägga din egen pms genom att föra pms-dagbok och massor av tips och råd för att underlätta livet med pms. Dessutom finns det berättelser av andra kvinnor om hur det är att leva med pms och hur det är att leva med någon som har det. I boken medverkar också gynekologer, psykologer, kostrådgivare och personliga tränare som delar med sig av sin kunskap.
Bli vän med din PMS är den första av sitt slag på svenska. I en intervju med författaren har jag läst att bokens idé föddes ur frustration då det var den bok hon själv letade efter när hon började ana att det var PMS hon led av. Men då fanns ingen sådan bok – och när hon själv hittade de verktyg som gjorde att hon började att må bättre valde hon därför att dela med sig av dessa – genom att skriva Bli vän med din PMS.
Boken har ett mycket personligt tilltal. Den är lättläst, lättillgänglig och snabbläst. Ändå innehåller den information och verktyg som på allvar kan förändra många kvinnors liv och vardag. Författaren har ytterligare ett syfte med boken, förutom att kvinnor ska kunna bli vän med sin PMS, och det är att det ska bli lättare att våga prata om sin PMS och våga söka hjälp. Idag talar man med lätthet om glutenintolerans, cancer, migrän, depression, värk och nageltrång, men för många känns det pinsamt att prata om sina premenstruella besvär och det finns också många fördomar kring PMS. Det vill Lisa Eriksson råda bot på med sin bok. Hon vill att fler ska våga prata om PMS och våga söka hjälp, för sanningen är att i princip alla fertila kvinnor känner av pms, 30 procent har medelsvåra besvär och mellan 2 och 5 procent har svår pms. De flesta tror att det är ”en del av att vara kvinna” som man bara får stå ut med och genomlida och en del blir mötta med oförståelse inom sjukvården. Men Bli vän med PMS ger hopp och insikt om att det faktiskt finns många saker man kan göra för att underlätta och lindra sina besvär.
Det här är en viktig bok. Själv lider jag inte särskilt mycket av PMS, men jag har stor förståelse för alla som gör det och därför tycker jag att det är viktigt att synliggöra det problem som faktiskt PMS kan innebära. Har ni besvär, eller känner någon som har det så se till att läs denna bok. Har ni inte det, ja, läs boken ändå, för då får ni i alla fall mer förståelse för alla kvinnor som faktiskt är drabbade.
Lyssnade ni förresten på Annika Norlins sommarprat om just PMS? Det var också suveränt, så har du inte lyssnat på det ännu så se till och gör det. Här finns det att lyssna på: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/586561?programid=2071
Bli vän med din PMS är utgiven av bokförlaget Forum och finns bland annat att köpa på Bokus och på Adlibris.