Att vara jag handlar om 13-åriga Rosa som funderar kring en massa saker: kompisar, skola, föräldrar, jämställdhet, manligt och kvinnligt, kroppens utveckling, mens, sex och mycket annat. Sådana tankar som de flesta tonåringar har. Stor igenkänning alltså. Det som dock gör boken speciell är hur kloka Rosas tankar är. Redan för flera hundra år sedan ansågs kvinnan oren när hon hade sin mens och Rosa drar paralleller till idag när många tjejer och kvinnor har komplex för sina kroppar. Boken har också ett starkt samspel mellan text och bild. Den är gjord i i en slags kollageteknik där text och illustrationer blandas med seriestippar. Berättarjaget Rosa ritar också en serie om hur kvinnors värde genom historien och detta vävs in i berättelsen där hon funderar på olika frågor och berättar om sin vardag. Boken belyser så många viktiga frågor sedda ur en svensk högstadietjejs perspektiv och det är suveränt gjort.
Att vara jag är en bok som borde vara obligatorisk läsning på högstadiet, och som egentligen alla borde läsa. Killar för att få en inblick i hur det är att vara tjej, vuxna för att få en inblick i hur det är att vara ung i dagens samhälle och tjejer för möjligheten till igenkänning och känslan av att inte vara ensam om sina tankar och funderingar. Jag skulle ha velat läsa den när jag var tonåring.
Att vara jag är skriven och illustrerad av Anna Höglund. Den är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.