Mars månads tema i Barn- och ungdomsboksutmaningen som jag är med i på Facebook är böcker med blå omslag. Jag har därför samlat ihop en hel hög bilderböcker vars omslag går i blåa toner.
Kom igen! är en alldeles nyutgiven bilderbok av Marie Oskarsson, Jeeva Raghunath och Kenneth Andersson. Det är en mångtydig bok om några som står och väntar. Och väntar. Men vad är det som händer där innanför fönstret egentligen? Och vem, eller vilka, är det som ska komma? Boken handlar om ett kompisgäng som väntar på ytterligare en kompis. Men fantasin förvandlar en nyvaken människa till ett lejon och en frukostslurpande flicka till en elefant. Väntan visar sig bli mer spännande och intressant än målet. Det är lekfullt, fantasifullt, humoristiskt och finurligt. Illustrationerna är generösa, tydliga, färgstarka, uttrycksfulla och roliga.
Bojan och grävmaskinen är den senaste i raden av de härliga Bojan-böckerna. Bojan bygger lego och han bara måste bygga klart sitt legohus innan han går och lägger sig. Han formar handen som en skopa och gräver i legolådan för att hitta sista biten. Bojan frågar mamma om hon har kört grävmaskin någon gång. Och det har hon såklart, för hon har ju kört nästan alla möjliga slags fordon. Hon har till och med jobbat som grävmaskinist och vet allt om hur grävmaskinen fungerar. Nu berättar hon för Bojan om en gång när hon skulle gräva en damm och hon fick chansen att rädda ett par rådjursungar som fastnat på en ö och inte kunde ta sig därifrån. Det visar sig att grävmaskiner kan vara bra till mycket. Bojanböckerna är otroligt populära med sin blandning av fakta och saga, och dessutom fokus på stora fordon till alla fordonsentusiasters stora glädje. Böckerna passar fint för vetgiriga barn i förskoleålder och extra kul är att de har ett genustänk som motsvarighet till den annars mansdominerade fordonsbranschen. Förutom fordon finns det också alltid med ett djurtema i böckerna. Bojan och hans mamma har en så fin relation och tilltalet är varmt. Illustrationerna är färgglada, mjuka, charmiga, pedagogiska, detaljrika, korrekta och lätta att känna igen. Böckerna om Bojan är skrivna av Johan Anderblad som ni säkert känner igen från SVT;s Bolibompa och det är Filippa Widlund som ligger bakom illustrationerna.
Kattbossen av Marta Altés är en underbar bilderbok om en katt som känner sig åsidosatt när hans familj skaffar en hund. Älskar de inte honom längre? Varför skulle de annars skaffa en sån där jättejobbig, fjäskande typ som gör sig till för att bli familjens nya kelgris? En bok som passar perfekt att läsa tillsammans med blivande eller nyblivna storasyskon. Förändringar i familjen, som att inte längre vara minst, är förstås något som kan skapa ilska, frustration och förvirring. Men förändringarna kan också leda till något nytt och kanske kan en ny kärlek växa fram? Kattbossen är en härlig högläsningsbok med massor av humor och glimten i ögat, både i text och bild, men huvudpersonens känslor skildras också med stor respekt och värme.
Vems säng är den nyaste boken i Vem-serien av Stina Wirsén. Den handlar om en familj som ska lägga sig för att sova. Det är läggdags hemma hos Gnis och Knatt och lilla Luden. Alla ska sova, men var? Överallt och hit och dit visar det sig. Sov gott alla! Men så blir storasyster Gnis hungrig. Knatt känner sig ensam och lilla Ludens blöja har läckt. Och var ska stora blå Katten sova? Han får visst inte ens plats i sin egen säng… För alla småbarnsfamiljer är detta härlig igenkänning. Den skildrar på pricken den period i livet då ingen i familjen vaknar där den gick och lade sig. Den tid då nätterna innebär en massa stök för att alla ska få lite sömn. Allt detta skildras så igenkännande, roligt och mysigt med de härliga karaktärerna vi numera känner så väl efter alla härliga Vem-böcker vi fått förmånen att få läsa genom åren. En liten vardaglig händelse blir till ett stort äventyr när det skildras genom Stina Wirséns penna. Samtidigt är det nytänkande, inkluderande, verklighetsförankrat och barnnära, Och med Wirséns numera klassiska uttrycksfulla karaktärer med lite bulligt skeva utseenden.
Jag vågar visst är en bilderbok i serien Rys&Mys som är lagom läskiga bilderböcker för ganska små läsare. Den handlar om Otis och hans storasyskon som smyger ut i skogen en tidig höstkväll. Allt känns spöklikt i mörkret när träden får läskiga skuggor. Syskonen trotsar rädslan och går hela vägen till Ödehuset på andra sidan skogen. Syskonen tror inte att Otis som är yngst kommer att våga, men det gör han visst. Det handlar om rädsla och mod och den häftiga känslan av att övervinna sin rädsla. Illustrationerna är detaljrika, klara och stämningsfyllda, Just stämningen är också det bästa med boken, det byggs verkligen upp en mysryslig stämning som man njuter av att befinna sig i. Boken är både skriven och illustrerad av Jasmine Berge och detta är hennes debut, så det ska bli spännande att följa hennes framtida författarskap.
Vem kan räkna alla stjärnorna är däremot inte skriven av någon debutant. Det är nämligen bilderboksgiganten Anna-Clara Tidholm som ligger bakom den. Hon ligger bakom succéer som Knacka på som blivit älskade klassiker för barn i många länder. Den här boken handlar om Tim som sitter i soffan med sin katt och sin surfplatta. Han har hittat en ny app. Den plingar och pratar och är rolig. Men plötsligt börjar den bete sig märkligt. Vad är verkligt och vad är fantasi? Det här är en bilderbok i generöst format med Anna-Clara Tidholms klassiska teckningar i milda färger. Boken är interaktiv, tänkvärd och lite filosofisk. Den skriver inte läsaren på näsan utan tvärtom öppnar den för många tolkningar och till samtal om boken och livet.
Hopptornet är också en bok om rädsla och mod. Den handlar om ett badhus. Ett badhus med ett hopptorn. Det kan vara både lockande och skrämmande. Limpan vill så gärna hoppa. Men kommer hon att våga? Och om man hoppar fast man innerst inne inte vill, är det ändå värt det? Det är mycket känslor i boken. Den är finstämd och språket är poetiskt. Illustrationerna är varma, mjuka, milda, böljande, detaljerade och uttrycksfulla. Fideli Sundqvist är den som har gjort både text och illustrationer. En ny bilderbokskonstnär att hålla utkik efter, för detta var en riktigt fin bok.
Freja och kråkungen handlar om Freja. Mamma och pappa tycker att Freja är för stor för att ha napp. Freja vet att hon är stor, men inte FÖR stor. En dag när familjen är på promenad ser pappa ett kråkbo med en liten kråkunge som piper och skriker. Kråkungen skulle nog behöva en napp. Kanske den kan få Frejas? Detta är också en finstämd, ömsint bilderbok som handlar om ett litet barn som kommer fram till vem hon är. Svårigheterna med förändring. En längtan efter att vara stor. Men samtidigt kraven på att vara större och starkare än man kanske inte riktigt är ännu. Boken är skriven av debuterande Fredrik Sonck. Han har skrivit en text som på pricken skildrar hur det är att vara barn. Väldigt fint språk. De tecknade illustrationerna i milda färger och med varm sommarkänsla är skapande av Jenny Lucander som är en hyllad bilderbokskonstnär. En vacker berättelse med hög igenkänning och ett barnnära perspektiv.