Vet ni vad grooming är? Det är när vuxna tar kontakt med barn i avsikt att längre fram begå övergrepp. Främst handlar det om när män tar kontakt med unga tonårstjejer via nätet. Ibland, men inte alltid, kan de ljuga och lämna felaktiga uppgifter om sig själva för att locka till sig tjejerna och bygga upp en relation. Så småningom försöker groomaren att boka in en träff där han försöker begå övergreppet. Men det kan också hända att barn kränks redan innan någon träff hinner äga rum, till exempel när en man lockar en tjej att strippa framför en webbkamera.
Dagens ungdomar är ofta långt mycket bättre på nätet än vad vi vuxna är. Som förälder kan det vara svårt att hålla koll på vad ens barn gör på nätet och vilka kontakter hen skapar på nätet. Men det är ändå bra att själv försöka att skapa en förståelse för vilka faror som finns på nätet och det är också viktigt att man pratar med sina barn om grooming och liknande brott. Jag tror att det är bra om vuxna lägger sig i lite mer och sätter sig in i världen på nätet, även om det känns främmande. Det går inte att förbjuda tonåringarna att vara på nätet, men det går att prata om de faror som finns och hur man kan skydda sig.
En 13-åring i Kumla tog för ett par år sedan livet av sig efter att ha skickat sexuella bilder till en man som sedan hotade att sprida dem. Och för åtta år sedan dömdes den så kallade Alexandramannen för sexuella övergrepp mot hela 58 unga tjejer. Han kallade sig för Alexandra och under detta namn kontaktade han tjejer på olika ungdomssajter under förespegling att de kunde bli modeller. Han förmådde dem att skicka sexuella bilder, posera i filmer och så småningom träffa honom. Dessa två män är ingen engångsföreteelse, utan liknande saker händer hela tiden. Det gäller att som vuxen ta ansvar och informera våra barn så att inte fler råkar illa ut.
Jag tänker att ett sätt att bli mer medveten om vad som egentligen sker på nätet är att läsa böcker, framförallt då ungdomsböcker som utspelar sig i denna miljö. Det är också en bra inkörsport för att börja diskutera dessa frågor med sina barn. Att läsa böckerna tillsammans är en bra utgångspunkt för diskussion. Därför tänker jag tipsa om böcker på detta tema här. Tipsen kanske också är användbara för lärare och andra som jobbar med dessa frågor.
Han kallar sig Esmeralda är en ungdomsbok som handlar om Selena, en snygg tjej som kommer från en välbärgad familj. Selena blir filmad i smyg av sitt ex när hon är alkoholpåverkad och strippar framför honom. Filmen sprids på nätet och i samband med detta så tar det slut mellan Selena och hennes nya, sjyssta kille. Selena söker tröst hos sin nyfunna nätvän Esmeralda som snart börjar tjata om att få fota Selena. Eftersom Esmeralda är den enda som verkligen ställer upp för Selena när alla andra sviker går hon med på en träff… Han kallar sig Esmeralda är skriven av Ritta Jacobsson.
Gilla ”Hata horan” är skriven av en av mina favoritförfattare, Johanna Nilsson. Boken handlar inte direkt om grooming, utan om nätmobbing och näthat som är ett annat fenomen som barn och ungdomar kan råka ut för på nätet. Boken handlar om Jonna och Gloria som är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller bland de mobbade. En dag hänger de med på fest och får dansa med skolans snyggaste kille Robin. Efter det får Gloria en massa elaka kommentarer på sin blogg och på Facebook skapas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon skär sig själv. Bredvid står Jonna och känner sig maktlös, tills hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt. Boken är en realistisk och skrämmande skildring över hur snabbt rykten kan startas och spridas på nätet och hur dessa rykten sedan lever sina egna liv.
Villig är skriven av en annan av mina favoritförfattare, Christina Wahldén. Boken handlar om Nora som går i sjuan och är ihop med Edvin i nian. En dag våldtar han henne på toaletten i skolan och efter det blir ingenting längre som förut. Nora tänker till en början inte berätta om det för någon. Hon försöker intala sig att det aldrig har hänt. Hon mår jättedåligt och orkar ingenting längre. Hon vägrar gå till skolan, slutar plugga, träna och äta. Men hon har inte räknat med nätet. Allting sprids på nätet och snart vet alla vad som hänt. Som våldtäktsoffer blir man totalt utelämnad, varken skola eller polis bryr sig nämnvärt och hela Noras familj blir lidande. En skildring som är jobbig att läsa, men ack så viktig.
Näthat blues av Agnes Hammer handlar om Julie som är söt, populär och duktig på att sjunga. Hon ska uppträda på en skolfest tillsammans med sitt band när hon plötsligt får mejl med hot och förolämpningar. Snart dyker också hot upp på en Facebooksida och efter det dröjer det inte länge förrän främmande människor börjar attackera henne i sociala medier samtidigt som hoten blir allt värre.
Sötaste Klara handlar om Klara som är 14 år och blir dödligt förälskad i en person hon lärt känna på nätet. Efter 48 längtansfulla dagar ska hon äntligen träffa Marcus. Hon åker till Stockholm för att träffa honom, men han är inte den som han utgett sig för att vara. Allt går åt helvete och snart förstår hon att hundratals andra tjejer också blivit lurade. Boken tar också upp processen kring anmälan, rättegång och tiden efteråt. Boken är skriven av Sofia French som är journalist och som fick idén till boken när hon i ett jobb intervjuat ett antal personer som arbetar med grooming eller varit utsatta för grooming.
Säker på nätet av Eva Thorslund är en bok för vuxna om livet på nätet. Boken tar upp allt från kränkningar till cirkulerande nakenbilder och grooming. Den innehåller också tips på hur man som förälder kan prata med sina barn om detta ämne.
Vad gör unga på nätet är skriven av Elza Dunkels och den boken utgår från ett stort antal intervjuer med barn och ungdomar för att skapa en förståelse för deras nätanvändning.
”Jag kände mig speciell” – grooming på nätet är en faktabok skriven av Ulrika Rogland och Sven Å Christianson. Boken handlar om Alexandramannen och hur det kunde komma sig att han kunde lyckas begå så många övergrepp av tjejer. Vad var det egentligen som lockade tjejerna? Boken har också en lärarhandledning och diskussionsunderlag för både högstadiet och gymnasiet.
Vill man läsa mer om just Alexandramannen och hans brott så finns det en faktabok som heter Alexandramannen – vår tids största nätsexhärva. Boken är skriven av Katia Wagner och hon har inte bara skrivit en välskriven dokumentärskildring om ett brott, utan hon har också intervjuat Alexandramannen.
Nästa år kommer Nätmobbning: Handbok för skolan, skriven av Ann Frisén och Sofia Berne.
Hej Du borde kanske även ta upp vår nyutkomna bok: Vad är grooming? av Sven Å Christianson och Ulrika Rogland.
Skikcar dig gärna ett ex om du önskar.