Boktips för högläsning 6-9 år

Ålderskategorin 6-9 år är intressant när det gäller högläsning. Här möter man för första gången sådana böcker som ofta är avsedda för att nybörjarläsarna ska kunna läsa själva. Därför finns det många lättlästa böcker för  just den här målgruppen. Dessa böcker har ofta en enkel text, ofta i versaler, illustrationer på varje uppslag och ibland finns det också läsfrämjande frågor i slutet av boken så att man också kan jobba med boken efter själva läsningen, för att öka förmågan att ta in och förstå vad som egentligen sägs i texten.

Den typ av böcker jag nämner här ovan är väldigt bra för lästräning för nybörjarna. Men när det gäller högläsning vill man oftast sätta tänderna i något lite svårare. Nu kan man börja nosa på kapitelböckerna, till exempel Astrid Lindgrens klassiker, böckerna om Sune och Harry Potter, några av alla de deckarhistorier som utges riktade till målgruppen och mycket mycket mer.

I den här ålderskategorin är det många barn som har speciella intressen som de gärna vill läsa mer av, eller teman som de vill att böckerna ska handla om. Deckare finns det gott om för den här målgruppen, liksom böcker om djur, sport och liknande. Spökhistorier är också väl representerade för denna målgrupp, liksom faktaböcker om olika ämnen.

Värt att tänka på när man ska välja böcker för denna målgrupp är att det kan skilja sig en hel del i läsnivå hos barnen som ingår i målgruppen. Det händer trots allt en del under åren 6 till 9 år. Men det är samtidigt också något som man egentligen bara behöver fundera på när barnen ska läsa själva. En av fördelarna med högläsning är ju att man kan tillgodogöra sig innehållet i böckerna lättare än om man själv ska läsa böckerna.

Här nedan tipsar jag om några populära högläsningsböcker för de yngre skolbarnen i åldern 6-9 år:

Ishavspirater blev nominerad till Augustpriset 2015 och har blivit väldigt populär just som högläsningsbok:

Ishavspirater

Hedvig är en rolig karaktär. Det finns flera böcker om Hedvig och när jag har läst dem högt för min dotter har hon verkligen gillat dem. Tuffa tjejer som går sin egen väg behövs verkligen i barn- och ungdomslitteraturen:

Hedvig

LasseMajas detektivbyrå i all ära, men det dröjer inte länge förrän barnen kan läsa dessa lättlästa böcker själva. Som högläsningsböcker ifall man föredrar spänning skulle jag därför hellre rekommendera böckerna om Emil Wern, Cirkusdeckarna, Arkeologdeckarna eller Hästdetektiverna:

Mystiska meddelanden Arkeologdeckarna och Tors hammare Cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet Hästdetektiverna. Mysteriet med den blodröda ponnyn

När det gäller spännande böcker kan jag också rekommendera böckerna om Monsterdetektiven Nelly Rapp som många barn tycker om.

Nelly Rapp och de små under jorden

När jag själv var i åldern 6-9 år älskade jag Roald Dahls böcker. Nu har det kommit fina nytryck av hans böcker, så passa på att introducera honom till en ny generation:

Kalle och chokladfabriken Häxorna

Apropå klassiker från sin egen barndom. För den här målgruppen är det perfekt att introducera kapitelböckerna av Astrid Lindgren, Tove Jansson och Åke Holmberg. Dessa böcker brukar innehålla allt som en riktig högläsningsbok ska innehålla:

Ronja Rövardotter Trollkarlens hatt Ture Sventon privatdetektiv

Sune är också en gammal klassiker som även dagens barn i målgruppen tycker om. Och det kommer än idag nya böcker om honom också:

Tjejtjusarmästaren Sune

Många tjejer i denna åldersgrupp gillar hästar och Lin Hallbergs böcker brukar tillhöra favoriterna, inte minst böckerna om Sigge:

Alla älskar Sigge

Barn i den här åldern tycker faktiskt fortfarande om sagor, myter och andra liknande berättelser, men det krävs förstås något mer än de klassiska Snövit och Törnrosa. Fornnordiska myter kan vara något som lockar många barn i åldern 6-9 år:

Fornnordiska myter och sagor Om Tors hammare och andra nordiska gudasagor

Sist, men inte minst tipsar jag om en högläsningsbok som kom tidigare i år och som jag själv inte läst ännu, men som jag hört många positiva röster om, nämligen Singers melodi:

Singers melodi