En av de senaste böckerna som Sanna Juhlin skrivit är Calles knasiga sommarlov. Sanna har själv drabbats av utmattningssyndrom för några år sedan och denna erfarenhet har hon nog använt sig av i denna bok där huvudkaraktärens mamma har samma sjukdom. Huvudpersonen Calle har det nämligen inte lätt, med en mamma som ställer mjölken i badrummet och toarullarna i kylskåpet. Hon orkar ingenting. Pappa har inget arbete, vilket gör att familjen inte har det särskilt gott ställt, men han kämpar på ändå och försöker hålla alla på gott humör. Så finns det godhjärtade farmor och storasyster Wilma som är som tonåringar är mest. Wilma tror att det här kommer att bli det värsta sommarlovet någonsin, utan pengar och med en trött mamma. Men så ärver familjen en rosa liten husvagn och bestämmer sig för att ge sig ut på äventyr. Och detta blir upptakten på inte bara en spännande resa, utan också på en knasig och alldeles underbar sommar.
Den här boken har flera lager. Den kan läsas som en rolig sommarlovsskildring med camping, cirkus och andra roligheter. Men den kan också läsas som en skildring av en familj med dålig ekonomi och där en familjemedlem har utmattningssyndrom, vilket går ut även över de andra familjemedlemmarna. Med tanke på hur många i Sverige som är drabbade av detta idag så är det bra att det även skildras i litteraturen. Och man kan ju applicera Calles situation på annat också. Det finns många som kan känna igen sig i hur Calle har det. Eller som kan behöva läsa om att andra kan ha det svårt, för att få perspektiv. Därför är detta också en bra högläsningsbok i skolan, den kan ge perspektiv. Alla kan inte åka utomlands eller till landet på sommarlovet. Eller ens åka på bio på helgerna. Boken är ganska kort och lättläst, men innehåller som sagt också en del att prata kring om man vill.
Calles knasiga sommarlov är illustrerad av Hedvig Wallin och utgiven av Warga förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.