Cillas mamma och pappa ska plötsligt skilja sig. De säger att de ska dela lika på henne. En vecka hos mamma, en vecka hos pappa. Cilla tycker att dela lika kan man göra på pengar, geléråttor och sådant, men inte på människor. Men Cilla har ingenting att säga till om, de vuxna har redan bestämt sig.
Dela lika är alltså en bok om en tonårstjej vars föräldrar separerar. Vi får följa Cillas vardag, om hur det är att byta hem varannan vecka och om dess svårigheter, att man glömmer saker på det ena stället ibland eller till och med glömmer bort vilken förälder man ska till efter skolan. Vi får också glimtar ur de vuxnas liv, att det här med skilsmässa och känslor inte alls är så enkelt alla gånger. Men även om skilsmässan är det centrala temat i boken så finns det många andra bottnar i berättelsen också. Exempelvis får Cilla uppleva sin första stora förälskelse under tiden vi får följa henne och dessutom är vänskap ett av bokens teman. Vi får också följa Cilla i skolan. De teman som finns i boken är sådana teman som är väldigt centrala för bokens målgrupp, så jag tror att boken kommer att skapa stor igenkänning.
Jag tycker om att vi får ta del av att det blir svårare för Cilla i skolan när det är problem i familjen, för så är det ju för många barn och ungdomar. Fungerar inte hemmasituationen är det svårt att orka fokusera fullt ut på skolan. Jag tycker också om att författaren låter föräldrarna försöka igen (och då tror man att det ska bli ett lyckligt slut där kärleken övervinner allt), men för att sedan inse att det inte fungerar mellan dem, det blir bara bråk, tjafs och alla är olyckliga. Men även fast de inte funkar tillsammans så lyckas de ändå lösa det bra i slutändan.
Dela lika vänder sig till barn mellan 9-12 år, men jag tror att även tonåringar lär uppskatta och känna igen sig i boken eftersom ju Cilla är tonåring. Boken fungerar både som läsa själv-bok och som högläsningsbok. Bra både att läsa i skolan och att läsas som kvällsbok av föräldrarna, inte minst för att de vuxna också ska få en förståelse hur det är att byta hem varannan vecka och sakna den förälder man inte bor med för tillfället.
Jag hoppas att det kommer en ny bok om Cilla så småningom, kanske där föräldrarna träffar nya partners och kanske även bonussyskon för Cillas del. Det känns som att det finns ett hål att fylla på marknaden med böcker som handlar om barn som har skilda föräldrar och som växer upp med två hem där föräldrarna ska dela lika på barnen, samtidigt så är det ju många av dagens barn och tonåringar som har en sådan vardag. Dela lika är skriven av Aina Bergvall och utgiven av Isaberg förlag.