En sekund är jag evig handlar om två kvinnor i två epoker och med en värja som binder dem samman. I nutid reser bibliotekarien Birgitta till Lund för att ordna med sin mors begravning. Hon borde städa ur sina föräldrars lägenhet, men fastnar istället i att läsa sin fars efterlämnade dokument. Han har släktforskat och upptäckt ett märkligt sammanträffande som leder ända tillbaka till Karl XII:s tid. Parallellt med historien om Birgitta får vi läsa om Annika. Hon var piga i början av 1700-talet, men när modern oväntat dött blir hon kvar i föräldrahemmet där den våldsamme styvfadern och brodern som inte kan ta hand om sig själv finns. När styvfadern misshandlar Annika och börjar smeka henne på fel ställen bestämmer hon sig för att fly hemmet. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?
Det visar sig att de två kvinnorna har en del gemensamt trots den stora skillnaden i tid. Boken är en historieskildring där krigsåren och dåtidens vardagsliv skildras, men lika mycket handlar boken om kvinnors förhållanden såväl då som nu. Kvinnornas situation på 1700-talet var hemsk, att kvinnan behövde få tillåtelse av antingen pappan eller maken vad de än skulle göra och att de inte hade någon frihet alls. Det är andra tider nu, men Birgitta upplever ändå att hon får stå tillbaka för sin egen make, att hans drömmar och mål i livet är viktigare än hennes, och det är hon nog inte ensam om att känna. Dessutom har hon en bror som är väldigt påstridig och van att få sin vilja fram. Inte nog med det, hennes far ägnade sin tid som pensionär åt släktforskningen istället för att finnas vid sin sjuka hustrus sida. Istället var det Birgitta som mitt i sina egna småbarnsår fick lämna allt och resa ner för att finnas vid moderns sida under den tuffa cancerbehandlingen. Det är intressant att boken varvar de båda kvinnornas liv, erfarenheter och upplevelser. Man ser att vissa saker verkligen är annorlunda nu mot för då, men vissa saker är ändå sig lika trots att så många år har förflutit. Det är också intressant att ta del av en tid som jag inte tidigare läst särskilt mycket om. Porträttet av Annika och tiden hon levde i känns mycket trovärdigt, även om boken är en roman. Det finns så många detaljer som förhöjer stämningen och läsupplevelsen och som gör att man får en fin bild av 1700-talets Sverige. Jag gillar också att boken lyfter fram kvinnornas situation och att det även då fanns gott om starka kvinnor som tog initiativ trots att de levde i en tid då kvinnorna knappt hade någon makt alls. Jag lyssnade på En sekund är jag evig, i en fin inläsning av My Holmsten.
En sekund är jag evig är utgiven av Historiska Media och finns bland annat att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.