En smakebit på søndag

Göra gott

På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag Göra gott – En sjuksköterskas berättelse av Christie Watson, en slags självbiografi eller memoarbok skriven av en sjuksköterska och som handlar om hennes yrkesliv och de erfarenheter hon gjort i sitt arbete och om några av de livsöden hon delat under tiden de varit patienter på hennes avdelningar. En stark bok hittills, på många sätt. Min smakbit kommer från inledningen av boken, där hon berättar lite om vad man kommer att läsa om i boken:

Tjugo år som sjuksköterska har kostat mig en hel del, men gett mig ännu mer tillbaka. Jag vill berättar om tragedier och lyckostunder under ett fantastiskt yrkesliv. Följ med mig ut på avdelningarna, från födsel till död – förbi barnintermediären och genom dubbeldörrarna till medicinavdelningen. Spring med mig genom korridorerna efter ett larm, förbi apoteket och personalköket och in på akuten. Vi kommer att utforska själva sjukhuset, liksom sjuksköterskeyrket och många av dess aspekter. Det här är vad jag trodde att jobbet handlade om när jag började: kemi, biologi, fysik, farmakologi och anatomi. Och det här är vad jag numera vet är sanningen om yrket: filosofi, psykologi, konst, etik och politik. Vi kommer att träffa många människor längs vägen: patienter, släktingar och personal – folk som du kanske redan känner. För vi blir alla vårdade någon gång i livet. Vi är alla vårdare.

 

7 thoughts on “En smakebit på søndag

  1. Den där har jag kollat in och tänkt att jag ska läsa. Jag jobbar ju själv inom vården, så den känns väldigt aktuell.

  2. Den boken lär vara insiktsfull. Undrar bara, hon pratar om ett fantastiskt yrkesliv, som varat tjugo år. I min värld jobbar man betydligt längre…bara en reflektion…tack för smakbit

Comments are closed.