På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!
Jag har precis läst ut Systerklockorna av Lars Mytting, en bok som tog mig med storm och som jag sträckläste nu i veckan när jag varit sjukskriven efter en operation. Det här är inledningen till boken:
Födseln var svår. Kanske den svåraste någonsin, och detta i en trakt där förlossningarna flitigt överskuggade varandra. Modern var stor, men inte förrän den tredje dagen med värkar insåg de att hon bar tvillingar. Hur nedkomsten gick till, hur länge skriken ekade i timmerstugan, och hur kvinnorna runt henne faktiskt fick ut barnen – allt detta glömdes bort. För otäckt att berättas, för hemskt att minnas. Modern sprack och dog av blodförlusten, och hennes namn försvann ur historien. Det som för alltid blev ihågkommet var tvillingarna och deras skavank. De var sammanvuxna från höften och ner.
Men det var också allt. De andades, skrek och var friska i huvudet.
Föräldrarna var från gården Hekne och flickorna döptes till Halfrid och Gunhild Hekne. De växte till sig, skrattade mycket och var inte till besvär utan till glädje. För varandra, för fadern, för syskonen, för trakten. Heknesystrarna placerades tidigt framför vävstolen och satt långa dagar medan de fyra armarna samstämmigt flög mellan varp och inslag, så snabbt att det var omöjligt att se vem som för ögonblicket slog garnet på plats i bildväven. Motiven var besynnerligt vackra, ofta gåtfulla, och deras arbeten byttes bort mot silver eller husdjur. På den tiden var det ingen som tänkte på att märka handarbeten på något vis, och senare var det många som betalade höga belopp för en Hekneväv trots att det var osäkert om den var äkta.
Den mest kända Hekneväven var en tolkning av Skrapenatta, den lokala föreställningen om Domedagen, delvis nedärvd från de fornnordiska profetiorna om Ragnarök. Ett eldhav skulle omvandla natt till dag, och när allt var bränt och natten åter mörk skulle jorden skrapas ner till urberget och levande och döda föras till doms i soluppgången. Den väven skänktes till kyrkan och hängde där i generationer, innan den en natt försvann genom låsta dörrar.
Systerklockorna är en magnifik roman som handlar om mötet mellan gammalt och nytt, mellan den lilla byn och världen, om födelse och död, arv och släktskap, kärlek och sorg. Språket är vackert och texten rymmer allt.
Verkar intressant. Funderat på att läsa någon gång…Tack för smakbiten!
Tack för smakbiten. Den här vill jag väldigt gärna läsa!
har läst annat av Mytting som jag gillat. tack för smakebiten!
Inte läst något av Myttling, men skulle vilja. Tack för smakbiten!
Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren, men är nyfiken på denna.
Läste denna nu i höst, tack för smakbit
Har hört talas om författaren men inte läst något. Tack för smakbiten.
Har tänkt att läsa denna men alltid glömt av. Tack för smakbiten.
Jag har hört mycket om hans böcker, men har inte läst något av honom.
Har ännu inte läst något av honom trots att jag har en av hans böcker oläst i bokhyllan. Tack för smakbiten!
Men åh, den vill jag läsa!
Den verkar intressant. Tack för smakbiten!
Oj! Bara den där smakebiten fångar mig! Har inte läst Mytting, men måste nog ta och göra det. Tack för smakebiten!
Jag gillade verkligen den förra boken jag läste av Lars Mytting, så kanske jag borde läsa den här också.