Ester Blenda Nordström var direktörsdottern som blev landets mest berömda piga. En reporter, författare och äventyrare som körde motorcykel, rökte pipa och utforskade världen i en tid när kvinnor gick i långklänning och ännu inte fått rösträtt. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. 23 år gammal, 1914, tar Ester Blenda Nordström tjänst som piga för att avslöja de usla förhållanden som dåtidens kvinnliga anställda levde under på gårdar i Sverige. Månaden på bondgården i Sörmland resulterade i reportageboken ”En piga bland pigor” och en rad reportage i Svenska Dagbladet, och så småningom till bättre villkor för pigor. Hon levde också ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken. Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris. I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
Ett jävla solsken – En biografi om Ester Blenda Nordström är som ni ser en biografi om en otroligt spännande person. Hon var med om så många äventyr och upplevelser och genomförde så många till synes omöjliga uppdrag. Hon hade verkligen ett fascinerande liv. Men man kan också se att hon inte mådde särskilt bra inombords. Man förstår att Ester Blenda Nordström hade stor påverkan på Sverige under de tidigare decennierna under 1900-talet, inom såväl journalistik som litteratur. Exempelvis skrev hon flickböckerna om rackarungen Ann-Mari, vilka tros ha varit förlagor till Astrid Lindgrens Pippi Långstrump. Ändå har Ester Blenda Nordström mer eller mindre fallit i glömska under årtiondena och idag är det få som vet vem hon var och vad hon gjorde. Boken Ett jävla solsken ger henne upprättelse och låter en ny generation ta del av Nordströms fascinerande liv. Hennes böcker har också återutgetts de senaste åren.
Jag brukar inte läsa biografier så ofta, det är vanligtvis inte min typ av genre. Men jag upplever att Fatima Bremmers biografi är lättläst och ligger närmare romanen än faktaboken. Jag ser i recensioner att den fått kritik för att den anses vara tungläst och oengagerande, men det tycker inte jag. Det märks att Bremmer lagt ner mycket tid på research, det är ett gediget material hon har tagit del av och gått igenom och som hon sedan förvaltar väl. Jag tycker att boken är välskriven, författaren har lyckats att ge en tydlig bild av Ester Blenda Nordström med både framgångar och motgångar. Hennes liv var inte alltid ett jävla solsken, även om det var det smeknamnet hon fick från sin familj. Hon hade också en stor, tung hemlighet, vilket troligen tärde henne något enormt. Ester Blenda Nordström hade nämligen en närmare livslång kärleksrelation med en kvinna, vilket hon fick hålla hemligt eftersom homosexualitet var straffbart och betecknades som en medicinsk störning. Nordström dog förhållandevis ung, bara 57 år gammal, men då var hon präglad av ett långvarigt alkoholmissbruk och hade vårdats i omkring tio år i hemmet för sviterna av en hjärnblödning. Ett jävla solsken – En biografi om Ester Blenda Nordström fick Augustpriset 2017 i klassen Årets svenska fackbok och enligt mig var det välförtjänt.
Boken är utgiven av bokförlaget Forum och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.