GI-noll

Sten Sture Skaldeman har gått ner 65 kilo i vikt, från 145 kg till 80 kg. Han har samtidigt gått från livshotande sjukdom till perfekt hälsa trots att han fyllt 65 år. Sina erfarenheter berättar han om i boken GI-noll! för kvinnor som vill äta sig smala. Nyligen har han också skrivit Kokbok GI-Noll, Hälsokosten som retar alla läkare där han publicerat sina egna favoritrecept baserade på de principer han skriver om i GI-noll. Skaldeman utgår från GI-metoden, att man ska undvika kolhydrater och istället äta mycket fett och protein. Han anser dock att grönsaker ska ses som dekoration och även frukt ska man undvika. Ägg, ost och smör får man däremot äta i rikliga mängder.

Jag blev inte inspirerad av recepten i hans kokbok. Jag tycker att han har en lite för radikal metod. Själv försöker jag äta mycket efter GI-metoden i och med att jag äter lite kolhydrater och mycket protein. Men jag äter väldigt lite mjölkprodukter och vill gärna ha naturlig mat – dvs hellre frukt och grönsaker än konstgjort smör och creme fraiche. Men alla är ju olika och även om man inte vill följa Skaldemans metod till punkt och pricka så är det alltid roligt att bläddra i en kokbok för att få lite tips på vägen.