Efter att ha nått den aktningsvärda åldern av 92 år bestämde Sune Ellström sig för att debutera som barnboksförfattare. Redan på 1950-talet började han berätta sagor som har anknytning till det forna livet på en bondgård och dessa sagor har följt familjens barn, barnbarn och numera barnbarnsbarn.
Grissagan utkom 2020 och handlar om när småbrukaren Per-Erik begav sig ut till grisbilen för att köpa en spädgris. På den tiden köptes det varje vinter en spädgris som sedan göddes under sommaren för att så småningom hamna på julbordet. Men just denna dag då Per-Erik väntade på grisbilen kom det sig att grishandlarens bil välte och grisarna hamnade i snön. Per-Erik och byns barn deltar i en fartfylld grisjakt, men trots detta kom två grisar att fattas. Den ena grisen har fastnat under en granbuske och skadat benet varpå Per-Erik får köpa den för halva priset. Eftersom han dessutom hjälpt till att få upp grisbilen ur diket erbjuds han också att få behålla den sista grisen som saknas ifall han lyckas hitta den. Det gör han och plötsligt är Per-Erik ägare till två grisar.
Dessa två grisar tar nu över sagan och den övergår från realism till fantasi och äventyr. Grisarna Nasse och Frasse vill göra allt som gårdens barn gör. De åker pulka på isen och till slut hamnar grisarna på månen! Där träffar grisarna de båda månpojkarna Ny och Nedan. Så småningom hamnar de på en raketbas långt, långt borta i Sibirien och därefter avslutas boken med en ciliffhanger som utlovar fler böcker om de påhittiga grisarna.
Grissagan påminner mer om en berättelse ur en klassisk sagobok än en nutida bilderbok. Mina tankar går exempelvis till böckerna om Mamma Mu. Boken har relativt mycket text, vissa uppslag har enbart text. Det finns många ord som kan upplevas svåra för de mindre barnen, till exempel ålderdomliga uttryck, men de passar in i sagan och de går ju att förklara vad de betyder när man läser tillsammans. Det finns vackra, stämningsfulla, realistiska illustrationer av Frans Åkerman, men de är förhållandevis få, det är texten som dominerar.
Jag tror att detta är en fin bok för far- och morföräldrar att läsa högt för barnbarnen, inte minst eftersom de troligen själva har minnen från den tid där sagan utspelar sig och då kan boken vara en bra ingång till samtal om deras egen uppväxt och om äldre tider. Många barn tycker också om att läsa om livet som det var förr och jag tror framförallt att de lockas av kombinationen mellan en realistisk berättelse från förr och den fantasifyllda sagan om grisarnas äventyr. Samtidigt är boken en riktig allåldersbok, en bok för små och stora i alla åldrar att mysa till tillsammans. Här finns såväl humor som dramatik, såväl realism som fantasi och så två underbara grisar som tar läsaren med på äventyr ute i vida världen.
Grissagan är skriven av Sune Ellström och utgiven på Ellströms förlag. Den finns att köpa på Bokus och på förlagets hemsida. Boken säljs också på några ställen här i byn där jag bor, för författaren bor nämligen bara någon kilometer från mig, vilket känns extra roligt även om jag ännu aldrig har träffat honom.