Happy Food är boken som handlar om att äta sig lycklig. Om hur epidemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger ihop med västerländsk mat och livsstil. Om hur mat och lycka hänger ihop. Den handlar om utdöende tarmbakterier, stress, mat som orsakar inflammation och depression, blodsocker och hur magen och hjärnan hänger ihop. Men bokens andra del handlar om superfood, om kost som skänker harmoni, som gör tarmarna, kroppen och hjärnan glad. Som läsare blir man pedagogiskt guidad genom medicinska rön och forskningsresultat som alla talar sitt tydliga språk: det gör att servera mat som ger oss friskare intellekt, som gör oss bättre till mods och till och med kan motverka psykiska sjukdomar. Boken innehåller en blandning mellan fakta, intervjuer och recept. Tillsammans gör det att man både får kunskap, aha-upplevelser och inspiration till att skapa en förändring i sitt eget skafferi. Det är intressant, lättillgängligt och peppande. En bok att återkomma till gång på gång. Boken utgavs 2017 och är skriven av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt.
Året därpå, 2018, utkom duon med uppföljaren till Happy Food, en bok som följaktligen fick titeln Happy Food 2.0. Här fortsätter de att på ett pedagogiskt och underhållande sätt utbilda oss i vad vi bör äta för att må bättre. Här presenteras de senaste forskningsrönen – författarna skriver i sin inledning att sedan deras förra bok utkom 2017 har mer än 10 000 nya forskningsstudier publicerats om hur våra bakterier påverkar oss på ett djuplodande plan. Även här blandas fakta med intervjuer och recept. Här berättas också exempelvis om hur läkemedel stör ut tarmfloran, om fasta, stress, mindful eating och om smaker. En hel del fokus ligger på hur man införlivar dessa nya matvanor och råvaror i sin befintliga vardag och hur man anpassar den nya livsstilen till familjen.
Jag tycker att böckerna kompletterar varandra och att man bör ha båda två hemma för att bläddra i emellanåt, slå upp saker man funderar på eller inspireras av recepten. Det kan nog vara bra att börja med att läsa Happy Food, för att sedan gå vidare med att läsa Happy Food 2.0, men det går också att läsa dem fristående i vilken ordning som helst. Jag upplever inte att böckerna upprepar varandra, utan det känns att båda har unikt innehåll, även om upplägget och temat är detsamma. Hur vi bör äta för att må bättre är ett stort ämne och det är ett högaktuellt ämne där vi dessutom bara börjat nosa i det rent vetenskapligt. Vi kommer garanterat att få se många fler böcker inom ämnet i framtiden. För den som är intresserad av hälsa och välmående är detta därför två böcker jag starkt rekommenderar.
Böckerna är utgivna av Bookmark bokförlag och finns på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).
Tips att läsa vad Jacob gudiol skriver om detta.
Jag har tyvärr inte dessa men skulle gärna ha dom. Verkar jätte bra. Ha en fin dag kram från Nina