Jag klyver er itu

Jag klyver er ituGymnasiet är slut och Marys familj är i skärvor. Det är endast hemma hos pojkvännen Filip som det går att andas. Mary flyttar dit. Till Filip som har en pappa som gör falukorv i ugn och en mamma som har slutat gå till jobbet. Till Filip som tar henne för givet och som drömmer om att göra lumpen och leva friluftsliv. Själv har Maryam ingen aning om vad hon vill göra i framtiden. Hon lever i ett slags vacuum hemma hos Filip. En slags förnekelse av att pappan flyttat och bildat ny familj medan mamman och lillebrorsan är kvar hemma i gamla huset där inget längre är som det varit.

Jag klyver er itu är en ungdomsroman om en skilsmässa, en relation och en identitetskris. Den utspelar sig under en kort tid i Marys liv, men det är under en tid då det händer väldigt mycket, inte bara för henne, utan för de flesta unga människor. Därför är igenkänningsfaktorn hög. Det handlar om att hitta sin egen plats när allt runtomkring krackelerar, till och med ens egen familjekonstellation. Titeln syftar till att Maryam tycker att hon klyver Filips familj itu.

Jag klyver deras trio som en pil.

Filip, pappan och mamman åt varsitt håll.

Kvar står jag i mitten.

Homewrecker.

Jag klyver er itu har ett poetiskt, målande språk. Det är egentligen mer en samling av korta fragment, tankar, scener, dialoger, minnen och dagboksliknande vardagsbetraktelser. Boken har endast 123 sidor och det är inte särskilt mycket text på varje sida. Mycket av det som händer i boken sker istället mellan raderna. Trots att boken är så tunn finns det många teman och tankar att försöka fånga. Det sätt boken är skriven på kanske skrämmer iväg vissa, främst ovana, läsare, men det är också ett berättargrepp som utmanar och uppmanar till diskussion, vilket gör att boken skulle passa bra som bokcirkelbok. Personligen saknar jag något som knyter ihop texterna och jag hade önskat att de lösa trådarna knöts ihop på slutet. Men framförallt blir jag nog frustrerad över att boken är så kort eftersom jag hade velat få mer än dessa korta glimtar ut Maryams liv.

Boken är skriven av Tamara Mivelli och det här är hennes debut. Hon är duktig på att skildra känslor och stämningar på ett träffsäkert sätt och det kommer vara spännande att följa hennes fortsatta författarskap.

Tamara Mivelli tilldelades idag det nyinstiftade ungdomsbokpriset Hjärtans Fröjd – litteraturpris till bästa svenska ungdomsbok 2020. Det delades ut på Berättarkraft, en digital litteratur- och berättarfestival i samverkan mellan Region Blekinge och Blekinges fem kommuner som ska ge alla i Blekinge mer av litteratur och läsning. Tanken är att ungdomslitteraturpriset Hjärtans Fröjd årligen ska delas ut till årets svenska ungdomsroman.