Madelene Gartéus allra bästa kompis Annie dog för ett par år sedan. För andra är hon bara en pinne i statistiken, men för Madelene var hon allt. Annie blev slagen, hotad och utnyttjad av sin pojkvän och valde att bryta upp ifrån honom. Det blev hennes död. Hon blev bara 29 år. Madelene har nu skrivit boken Jag var hon i syfte att belysa mäns våld mot kvinnor.
Varje dag misshandlas tusentals kvinnor psykiskt och fysiskt av en man som de lever eller har levt i en relation med. En man som sagt att han älskade henne, som fick henne att skratta och som pratade om framtiden. En man som senare isolerade, hotade, hånade, skrek och slog. En man som tog ifrån henne livsglädjen, framtidstron, självkänslan och egenvärdet.
Boken bygger på tio kvinnors egna berättelser och upplevelser. Deras berättelser är sinsemellan ganska olika, men gemensamt för dem är att de alla tagit sig ur sina förhållanden. De överlevde. De kan idag se tillbaka och säga ”jag var hon”, men de är det inte längre.
Boken är lättläst och lättillgänglig. Varje kvinnas erfarenheter presenteras på några sidor vardera. I mitten av boken finns autentiska foton, skärmdumpar och texter som visar på hur det kan se ut när man lever i en destruktiv relation med en misshandlande man. Längst bak i boken finns fakta om kvinnomisshandel och information om vart man kan vända sig om man är utsatt. Totalt har boken endast omkring 150 sidor.
Bokens styrka är att man blir berörd av kvinnornas livsöden. Det är lätt att leva sig in i hur de haft det och eftersom vi får tio helt olika livsöden får man också ta del av olika aspekter av mäns våld mot kvinnor. Det ser ju inte likadant ut för alla. Och det är jätteviktigt att öka förståelsen så vi lättare kan se ifall någon runtomkring oss är utsatt så vi kan hjälpa till. För oss som varit utsatta och kanske nyss har lämnat, eller som fortfarande lever i en sådan här relation så är det också superviktigt att se att det går att ta sig ur det och gå vidare, och det är också en väldigt viktig styrka som boken har. Eftersom boken är så pass lättläst och lättillgänglig är boken också användbar i olika sammanhang för att skapa ökad kunskap och diskussion kring ämnet.
Bokens nackdel är att den kanske är lite väl tunn. Jag hade velat ha lite mer djup eller diskussion. Eftersom kvinnornas berättelser är så pass korta och de dessutom är anonyma så blir de aldrig riktigt levande för mig. Men det är skrämmande, sorglig, otäck och berörande läsning, inte minst eftersom man under läsningen vet att det finns så många fler kvinnor som hela tiden blir utsatt för liknande saker. Det är en högaktuell, viktig, angelägen bok och så viktigt att detta ämne belyses så mycket som bara möjligt så en förändring kan ske.