Olika förlag har en slogan: Ut med stereotyper – in med möjligheter och det tycker jag är en bra sammanfattning av vad detta förlag står för. De satsar på att ge ut böcker som speglar samtidens mångfald. Här kan man exempelvis hitta bilderböcker där huvudpersonen har annan hudfärg än vit, barnböcker med en hen som huvudperson, böcker där det finns karaktärer med alla möjliga hudfärger, funktionsvariationer, kön osv samt böcker med ett genustänk. Förlaget ger ut mellan 20-25 titlar per år och utgivningen sträcker sig från pekböcker till böcker för unga vuxna. Det finns också metodböcker för de som jobbar med barn och unga.
När det gäller lättlästa böcker har Olika förlag en del i sin utgivning som de kallar för Silverdelfinen. De vänder sig till barn mellan 5-10 år, nybörjarläsare alltså, och de har stor text och många bilder. Silverdelfinen 1 passar barn som precis börjat läsa. De har korta meningar och lite text per sida. Silverdelfinen 2 passar också barn som nyss börjat läsa, men det är lite längre meningar och lite mer text per sida. Silverdelfinen 3 har lite mer utmanande ord och ännu mer text på varje sida.
Jag har läst en bok ur Silverdelfinen 1 och två böcker ur Silverdelfinen 2.
Malva i stallet ingår i Silverdelfinen 1. Boken handlar om Malva som är hästtokig. Hon är modig, viljestark och har en romsk bakgrund som skildras utan att problematiseras. Hon bor tillsammans med sin pappa, en närvarande pappa som visar många känslor. I boken förekommer också olika hudfärger och etniciteter. Malva i stallet är en av böckerna i serien om hästtokiga Malva. Hon är i stallet och hjälper Cam att göra klar en häst inför morgondagens tävling. Det är mycket jobb, men det är roligt. Dey är lätt att glömma bort tiden när man är i stallet och varken Malva eller Cam hör mobilen. När Malva till slut tittar på mobilen har hon över trettio missade samtal! Pappa har varit så orolig! Boken är skriven av Malin Eriksson och illustrerad av Lisa Safve Chantem.
Pardis Moradi är här och Ett jobb för Nora Henriksson ingår båda i Silverdelfinen 2 och tillhör också båda två samma serie, nämligen Barnen i Lyckeskolan. Det är en serie för lågstadiet där varje bok fokuserar på ett barn ur klassen. Båda böckerna är skrivna av Ebba Berg och illustrerade av Carl Flint. Ett jobb för Nora Henriksson handlar alltså om Nora. Alla barn i klassen ska följa med en vuxen till jobbet under en hel dag. Nora vet precis vilket jobb hon vill följa med på, hon vill följa med och sälja de hemlösas tidning, men ingen av de vuxna tycker att det är en bra idé. Nora är envis, men som tur är finns det ju olika lösningar där alla blir nöjda. Ett tema för boken är att ta reda på vad man vill och våga stå för det.
Pardis Moradi är här handlar om Pardis. Ibland är det jobbigt att vara Pardis. Hens mormor bara tjatar på Pardis. Mormor vill att Pardis ska vara med i kören och sjunga för hela skolan. Pardis önskar att hen kunde få vara någon annan, bara för en dag, och den drömmen slår faktiskt in! Det här är den första boken för skolbarn som använder hen istället för hon och han, eftersom författaren ville att alla skulle kunna identifiera sig med Pardis. Temat för boken är att duga som man är. Boken speglar en familj med barn och mormor samt barn med många olika etniska bakgrunder.
Jag gillar att Olika tydligt presenterar de olika lättlästnivåerna på insidan av böckerna och att de visar vart den aktuella boken hör hemma. Det finns också fina presentationer av författare och illustratör längst bak i varje bok, liksom tips på fler titlar att läsa.