Hur tar man hand om sig själv efter månader med otillräcklig sömn? Hur orkar man vara en bra förälder till ett barn som trotsar? Och vad är egentligen en bra förälder?
Jag ser en trend bland föräldraböckerna, där fokus mestadels tidigare har legat på barnets skötsel och hur man på bästa sätt tar hand om sin telning, men nu har vidgats till att också uppmärksamma föräldern själv. Jag läste till exempel nyss en bok om hur man överlever sömnbristen under småbarnsåren och nu har jag läst Må bra som förälder – psykologernas strategier för småbarnsåren. Boken är skriven av Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth som båda är leg psykologer men också småbarnsföräldrar. Tillsammans har de skrivit en bok som fokuserar på föräldern – förälderns mående, känslor och reaktioner. Boken är fylld av både personliga berättelser att känna igen sig i men också konkreta tips, råd, strategier och metoder för hur man hanterar vanliga utmaningar som stress, nedstämdhet, sömnbrist och oro. Allt för att man som förälder själv ska må bättre under småbarnsåren eftersom det gör en till en mer kärleksfull förälder.
Boken fokuserar alltså på småbarnstiden, vilket enligt föräldrarna handlar om 0-6 år. Det finns sju kapitel i boken. Det första handlar om föräldrarollen, att det både är underbart och svårt att vara förälder. Därefter kommer kapitel som handlar om krav, förväntningar och stress, om nedstämdhet och ensamhet, om ilska och irritation, om den ständiga jakten på sömn, om oro och ångest samt om kärleksrelationen under småbarnsåren. Boken inleds med ett förord, avslutas med efterord samt lästips och referenser. Man kan välja ut de kapitel som är viktiga just nu eller läsa boken från pärm till pärm. Den vänder sig såväl till förstagångsföräldrar som till flerbarnsföräldrar. Trots att jag har fyra barn så finns det tips och råd som jag kan ta till mig. Boken fokuserar på vardagliga utmaningar snarare än stora problem, vilket gör att den tilltalar en bred målgrupp och att igenkänningsfaktorn är stor. Eftersom författarna jobbar mycket med KBT i sin yrkesroll finns också många tips och strategier som utgår från detta. Det finns många intressanta övningar där man själv får reflektera, antingen i sitt inre eller genom att skriva ner sina tankar.
Må bra som förälder är en bok som borde delas ut till alla nyblivna föräldrar redan på första BVC-besöket. Här tar författarna upp många av de tankar och känslor som jag tror alla föräldrar har någon gång. Känslan av stress, oro, otillräcklighet, trötthet. Man får en bekräftelse på att fler har samma känslor och tankar och att det är helt okej att känna som man gör. Genom bokens berättelser och exempel märker man att fler delar samma erfarenheter. Men bäst av allt är att man också får tips och råd för att må bättre. Hur man kan minska dessa känslor eller känna annorlunda. Konkreta tips för hur man kan minska stressen eller få sova bättre. Jag gillar att boken är skriven i en svensk kontext, vilket gör det extra lätt att relatera. Jag gillar också att boken känns så inkluderande. Den förutsätter exempelvis inte att alla föräldrar lever i heterosexuell tvåsamhet. Boken känns också uppdaterad och aktuell.
Må bra som förälder – psykologernas strategier för småbarnsåren är utgiven av Norstedts förlag och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.