John och Rita går i åttan. En händelse i omklädningsrummet efter gympan får dem att genom ett skolarbete fördjupa sig i andra världskriget och Förintelsens mörker. De vill ta reda på vad som hände och försöka förstå hur och varför det kunde ske. De intervjuar en person som överlevt Förintelsen och får ta del av en historia de knappt kan ta in.
Samtidigt klottras hakkors på väggarna i skolan, nazistmöten arrangeras och flyktingförläggningen, där John och Ritas klasskompis bor, brinner ner. En mörk kraft håller på att ta över och John och Rita råkar, genom sitt skolarbete och engagemang, riktigt illa ut.
Mörka krafter är en berättelse som handlar om Förintelsen och Europas mörka historia, men den är samtidigt kopplad till dagens främlingsfientlighet och antisemitism, vilket gör den brännande aktuell. Samtidigt är det en skildring av vänskap och den första kärleken. Boken har teman som många kan känna igen sig i eller relatera till. Den är spännande, men innehåller också fina relationsskildringar. Jag kan tänka mig att den skulle passa utmärkt att läsa som högläsningsbok för att samtala kring efteråt. Boken passar bra för de äldre barnen på mellanstadiet eller de yngre högstadiebarnen. Boken är skriven av Torsten Bengtsson och utgiven av bokförlaget Opal.