Norrtullsligan

NorrtullsliganNorrtullsligan är Elin Wägners debutroman. Den utkom för första gången 1908. Den handlar om fyra unga kvinnor som delar en liten bostad på Norrtullsligan i Stockholm. De arbetar som kontorister, lågavlönade och utan anställningstrygghet. De lever ur hand i mun och hjälper varandra med allt. På sina respektive arbetsplatser utsätts de för me-too-övergrepp närapå dagligdags, men fredar sig så långt det är möjligt. För att få bättre lön försöker några av kontoristerna genomföra en strejk.

Norrtullsligan är en klassiker bland Stockholmsskildringar. Det som är extra intressant är att den skildrar Stockholms i brytpunkten till den moderna tiden, men det är ur kvinnornas perspektiv. Som yrkesarbetande kvinna hade man inte alls samma möjlighet eller plats i det offentliga rummet som männen, eller som familjeflickorna heller för den delen. Stockholmslivet var betydligt mer begränsat för dessa fyra unga kvinnor. Vi får följa kvinnornas liv, vardag, drömmar, tankar och funderingar under några månader när de bor tillsammans i Stockholm. Vi får en inblick i hur det var att leva på den tiden, när man dansade boston och var tvungen att köa för att få betala skatt. Men det var också en tid då kvinnan inte ännu hade rösträtt.

Norrtullsligan är en kort och lättläst, underhållande och humoristisk bok, men som ändå är en viktig skildring för att få inblick i en tid som för kvinnorna var väldigt annorlunda mot för idag, trots att det inte ändå är jättelänge sedan boken utspelar sig. Boken är rappt skriven och den står sig väl än idag.

Elin Wägner var en feministisk förkämpe som förespråkade jämlikhet och bättre villkor för kvinnorna. Hon kämpade för freden, miljön och för feminismen. Hennes tankar kom att bli ännu tydligare i hennes senare böcker, men de anas redan i denna debutroman.

Norrtullsligan finns i en nyutgåva av förlaget Bakhåll och den finns att låna på biblioteket eller att låna på Adlibris eller på Bokus.

One thought on “Norrtullsligan

Comments are closed.