Oj vad du är bra och Oj vad du kan är två böcker med olika framsidor i samma bok. Man kan nämligen läsa den från två håll. Från ena sidan läser man Oj vad du är bra, en bok som handlar om självkänsla, hur man känner för sig själv som person. Från andra sidan läser man Oj vad du kan som handlar om självförtroende, det vill säga tron på sina prestationer.
Boken beskrivs som en måbra-bok och tanken är att den ska stärka självkänslan och självförtroendet hos det barn man läser boken för. Boken peppar barnet och pekar på egenskaper och förmågor som är bra hos just det barnet. Det finns en tom rad där man ska fylla i namnet på det barn man läser boken för, så att barnet får ett mer personligt budskap. Man kan också under läsningen välja ut de egenskaper som passar just det barn man läser för, eller byta ut texten, så den passar bättre. Varje barn har ju sina egna unika positiva egenskaper som man kan lyfta fram.
Det finns ingen direkt berättelse i boken utan det finns en huvudperson som tillsammans med sina djur ”pratar” till läsaren genom peppande fraser som ”du är fantastisk”, ”du är bra”, ”tänk att det bara finns en av dig i hela världen”, ”du är en bra kompis”, ”du är modig” och så vidare. Tanken är alltså att man kan fylla i och byta ut till sådant man tycker att just ens barn är bra på eller sånt man vill uppmärksamma. Den del som handlar om självkänsla gillar jag, den känns inspirerande och peppande. Den del som handlar om självförtroende gav mig dock en lite bitter eftersmak. Här frågar huvudpersonen ”Vill du visa oss vad du kan” och sedan får läsaren olika frågor: ”kan du stå”, ”kan du gå”, ”klappa dina händer”, ”trumma på dina tår”, ”sjunga blinka lilla stjärna”, ”ropa jag är bäst” och så vidare. Även här kan man visserligen byta ut vissa delar. Men jag tänker att barn med funktionsvariation nog inte blir så peppad av denna del, utan snarare tvärtom. Det känns inte så inkluderande att ta för givet att alla kan stå och gå till exempel. Jag är inte heller så mycket för att byta ut ord i texten, för barnen i den här målgruppen (3-6 år) är smarta och en del kan redan stava och läsa, vilket gör att de kan märka att man byter ut vissa ord och meningar. Kul dock att boken uppmanar till interaktivitet. Ett plus också för de mangainspirerade glada, fina, varma och färgglada illustrationerna.
Tanken bakom boken är god och man kan säkert ha stor användning av den, både hemma och i förskolan, men man bör ha läst igenom den i förväg och funderat ut hur man ska läsa den för det specifika barn man ska läsa boken för. Tanken är nämligen att man bara ska läsa den för ett barn åt gången så det verkligen blir ett personligt budskap. Därför kan det bli svårt att använda den i en barngrupp.
Oj vad du kan/Oj vad du är bra är skriven och illustrerad av Marina Brovinger och Gabrielle Nilsson. Den är utgiven va Visto bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.