Överlevarna

Hegas förlag har börjat ge ut en serie som heter Överlevarna. Den handlar om starka tjejer som överlevt katastrofer av olika slag. Det är fiktion, men böckerna bygger på riktiga historiska händelser.

Sara och spanska sjukanDen första boken heter Sara och spanska sjukan. Den handlar förstås om viruset Spanska sjukan som blev till en pandemi. Boken utspelar sig på hösten 2018 när Sara fått veta att hennes bästa väns familj har blivit sjuka. Kan det vara den farliga spanska sjukan som hittat till deras lilla stad ute på Minnesotas landsbygd? Sara är rädd, men vill så klart hjälpa sin vän om hon kan. Men vad händer om hon blir smittad, eller om hon tar med sig smittan tillbaka till sin egen familj?

Som ni förstår kan man lätt relatera bokens händelser till det som händer i världen idag. Det handlar om liv, död och allt däremellan, men kanske framförallt om mod. Boken är skriven av Julie Gilbert och illustrerad av Matt Forsyth.

Emmi i staden som brann : en berättelse från den stora ChicagobrandenDen andra boken i serien heter Emmi i staden som brann. Under hösten 1871 rasade en brand som nästan jämnade hela den amerikanska staden Chicago med marken. Emmi vaknar av panikartade skrik och luften är fylld av glöd och aska. Hon är helt ensam, pappa har gått för att se om ryktet om elden var sant, men han har inte kommit tillbaka. Emmi bestämmer sig för att gå och leta efter honom, men när hon öppnar ytterdörren slår en våg av hetta emot henne. Längre ner på gatan kommer väggen av röd, rasande eld. Emmy måste fly, men vart, och hur ska hon kunna hitta sin pappa igen i den alltmer sönderbrända staden?

Den här boken handlar också om mod, men också om vänskap, om kampen för överlevnad, och om ur kris och förlust kan vara krafter som förenar människor. Boken är skriven av Salima Alikhan och illustrerad av Alessia Trunfio.

Böckerna i serien Överlevarna vänder sig till barn i åldern 9-12 år. De är lättlästa, men passar både för dem som behöver lättlästa böcker och de som i vanliga fall läser vanliga böcker, eftersom de ligger på Hegas-nivå fyra av fem, vilket innebär en berättelse som kräver en viss förförståelse och utvidgar läsarens ordförråd. Böckerna har lite enklare språk, lite större text och är illustrerade med svartvita illustrationer. De är intressanta, spännande, gripande och den historiska anknytningen ger en extra dimension till texten. Böckerna passar också fint som utgångspunkt för samtal om starka tjejer, pandemier, krissituationer, mod, rädsla och historia. Boken om spanska sjukan är dessutom högaktuell, i och med den rådande covid-19-pandemin, men den kommer ändå inte att bli daterad när den nuvarande pandemin är över. Perfekt för nyfikna, vetgiriga, kunskapstörstande, historieintresserade barn i slukaråldern, antingen att läsa själv eller som högläsning.