När Prinsessan och den fasansfulla Björnen utkom 2015 hade bilderböckerna om Prinsessan sålt i 150 000 exemplar. Idén till denna bok fick Per Gustavsson efter att några barn på en förskola med barn nästan uteslutande från Somalia hade skrivit till honom om vad de tyckte nästa prinsessbok borde handla om. Bland annat skrev de att Prinsessan borde åka till Somalia och trolla bort kriget.
Boken börjar med att Prinsessan vaknar en morgon och det är alldeles tyst. Inga fåglar som kvittrar, inget knak och brak från bullriga älgar. Alla skogens djur gömmer sig i Prinsessans slott. Älgarna står i garderoben. Det är nämligen en hemsk björn som bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet, men det visar sig att inte ens hon rår på björnen själv. Här krävs nämligen samarbete!
Prinsessan och den fasansfulla Björnen är en bok som handlar om så tunga ämnen som krig, flykt, makt och främlingsfientlighet. I alla fall om man som vuxen läser boken. Allt är nämligen skrivet på ett barns nivå, så det blir långtifrån så tungt som man kan tro. Tvärtom förmedlar boken fina värderingar, som att det är viktigt att våga be om hjälp och att man tillsammans får kapacitet att förändra saker som man kanske inte själv kan fixa. Dessutom förmedlar bilderboken vikten av att ta hand om naturen och miljön. Som vanligt så finns det alltså massor av saker att prata om tillsammans ifall man vill. Trots de tunga teman boken tar upp så finns det även i denna prinsessbok massor av humor och värme. Ta bara detta uppslag:
-Släpp mig! vrålar Björnen. Jag ska äta upp er allihop!
Prinsessan och djuren drar och släpar flotten ner till havet.
-Strömmen tar dig bort till ensliga ön. Där kan du sitta och fundera!
I skogen måste alla få plats.
-Era pruttiga pälsdjur! Era fisiga fasaner!
Ni förstår hur roligt det blir att läsa det uppslaget högt!
Boken är skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.