I dagens läge är det bra att kunna tänka klimatsmart när man planerar sina måltider. I boken Säsongens mat – sund, äkta och närodlat går författaren Ewa Skiöldebrands igenom hur man ska tänka när man väljer, handlar och tillagar sin mat. Man lär sig planera måltiderna utifrån säsong och årstid och boken innehåller gott om recept, uppdelat på månad efter månad. Recepten är också GI-inspirerade, vilket innebär att maten som finns i boken inte bara är bra med tanke på miljön utan den är också bra för kroppen. Boken innehåller gott om intressant fakta kring mat, livsmedel, ekologiskt odlande och klimatsmart mathantering. Värdefull kunskap med tanke på den tid vi lever i. Dessutom finns ett femtiotal goda och nyttiga recept på allt från frukost, lunch och middag till goda desserter och bröd. Författaren tipsar bland annat om att välja frukter och grönsaker som hör till säsongen, att byta ut en del av det kött man vanligtvis äter mot grönsaker, fågel, fisk eller vilt, att köpa lokalproducerat och närodlat, välja mindre frukter och grönsaker, välja ekologisk mat samt mat utan tillsatser. En innehållsrik och välmatad bok som jag rekommenderar till alla som är intresserad av mat, hälsa och miljö.