Jag älskade Maria Gripes böcker som barn, framförallt Skuggserien. Nu har jag för första gången som vuxen läst Tordyveln flyger i skymningen.
I baksidestexten står det att Tordyveln flyger i skymningen är den fantastiska berättelsen om några ungdomars mystiska upplevelser i den småländska byn Ringaryd. Och om hur två synbart tillfälliga händelser gör att vissa gömda och glömda förhållanden dras fram i ljuset och avslöjas. Det är en ganska bra beskrivning över denna bok som är rätt svår att placera i någon genre. En deckare med övernaturliga inslag kanske?
Boken handlar om tre barn, Jonas, Annika och David som under sommaren får i uppdrag att vattna blommorna i Selanderska gården som har anor från 1700-talet. Självklart kan de inte låta bli att undersöka huset. Uppe på vinden hittar de gömda brev från en Emelie som bott i huset under 1700-talet. I breven skriver hon om sin kärlek till Andreas som var en av Carl von Linnés lärjungar. Andreas tog med sig frön hem från växter han hittade utomlands, bland annat fröna till en av de blommor barnen vattnar. Han tog också i största hemlighet med sig en egyptisk staty, en staty som nu är försvunnen. Barnen inser att de är ett mysterium på spåren. Mysteriet tätnar när det börjar hända märkliga saker. Telefonen ringer med jämna mellanrum i Selanderska gården och i luren finns en kvinna som vill spela schack med David. En av blommorna tycks leva sitt eget liv. Barnen upptäcker viskningar i Jonas kassettbandspelare och det dyker upp en blå Peugeot lite nu och då.
Tordyveln flyger i skymningen är ingen actionfylld spänningsroman. Ledtrådar hittas och mystiken tätnar, men det sker i ett långsamt tempo och det är en lågmäld berättelse. Här finns inga mobiltelefoner och inget internet, utan det är brev och telefon som gäller. Behöver man hitta ett telefonnummer googlar men inte utan ringer nummerbyrån. Och jag gillar det, det är en påminnelse om en tid som faktiskt inte ligger särskilt långt bort, även om det ibland känns så. Språket bidrar till samma känsla. Maria Gripe skriver poetiskt, stämningsfyllt och hon har en säregen berättelseförmåga. Många av hennes uttryck ter sig ålderdomliga idag, kanske lite högtravande. Och kanske lockar det inte dagens barn så som det lockade mig när jag läste hennes böcker. Synd i så fall, för hon skriver så bra och gripande.
Samtidigt är det också något som gör att jag inte fastnar helt för historien nu när jag läser den som vuxen. Kanske handlar det helt enkelt om att jag skapat mig för stora förväntningar eftersom jag tyckte om hennes böcker som barn. Kanske handlar det om något helt annat. Jag fastnade inte helt för det långsamma tempot, det blev för långsamt emellanåt. Jag fastnade inte heller riktigt för någon av karaktärerna som jag upplevde för platta och stereotypa. Och jag störde mig på de lösa trådar som fanns kvar i slutet. Vem var egentligen fru Göransson? Och mannen i Peugeoten? Varför valdes David ut att spela schackpartiet? Och vad hade egentligen hänt med de egyptiska statyerna?
Tordyveln flyger i skymningen kom som nyutgåva 2020 av Modernista och jag skulle gärna vilja veta vad dagens bokslukare tycker om den. Går den hem hos dagens barn?
Jag har också läst den lättlästa bearbetningen av Tordyveln flyger i skymningen. Det är Niklas Darke som har gjort bearbetningen för bokförlaget Hedvig. Boken är på 159 sidor mot för 288 sidor, men texten på varje sida är också betydligt större och luftigare, så det är inte bara sidantalet, utan också den totala textmängden som minskat.
Språkmässigt är texten förstås också bearbetad. Boken har fått ett enklare och mer lättillgängligt språk och är anpassad för läsare som exempelvis är nya inför svenska språket, har lässvårigheter eller är ovana vid att läsa långa, komplexa berättelser.
Själva historien är förstås nerbantad, och det är vissa partier som jag saknar. Men eftersom den är nerbantad så försvinner också en hel del av de långsamma partierna, vilket gör att boken blir mer spännande och mitt intresse hålls lättare uppe under läsningen.
Jag tror att den lättlästa bearbetningen av Tordyveln flyger i skymningen kan göra att fler från målgruppen hittar till boken.