Jag har nyss läst Vilma Wvilding i Visby – Mysteriet i Jungfrutornet högt för min äldsta dotter. Det är den första boken i en ny serie om arkeologi och nutid, med en blandning av fantasi och fakta.
Boken inleds med att Vilmas och Henrys mamma kommit in på arkeologiutbildningen och de flyttar från Norrland ner till Gotland. De tycker att flytten är spännande. Visby är en stad med många hemligheter och vackra platser.
Boken har alltså en nutida historia om två barn som flyttar till en ny stad och ska börja i en ny skola med alla de tankar och funderingar som det ger upphov till. Igenkänningsfaktorn är alltså stor. Samtidigt har boken alltså ett medeltida inslag där det berättas om Valdemar Atterdags intåg och händelserna kring det. Jag kan tänka mig att denna bok passar ypperligt som högläsningsbok i skolan, inte minst som introduktion till att arbeta vidare med historia. Bokens författare heter Minna Paananen och hon är också arkeolog. Det öppnar också för möjligheten att kunna jobba med boken genom författarbesök och att prata om vad en arkeolog gör. Jag tror att många läsare välkomnar denna bok och ser fram emot fler böcker om Vilma Wvilding.
Min egen dotter tyckte att boken var lite långtråkig och inte tillräckligt spännande som godnattsaga. Det stärker också min tro om att boken skulle passa bättre som högläsningsbok i skolan där de historiska delarna verkligen får komma till sin rätt. För det är en bra bok som har mycket att ge. Boken har dessutom fina illustrationer av Erika Palovaara och en karta över Visby finns också i början av boken. Det är Idus förlag som har gett ut boken. Boken vänder sig till barn på lågstadiet, ca 6-9 år.